Bu çalışmanın konusunu CISG sisteminde alım satım sözleşmesinin satıcı tarafından ihlal edilmesi halinde alıcının satıcıya karşı sahip olduğu haklar ve özellikle tazminat talep etme hakkı oluşturmaktadır. Bu kapsamda alıcının sahip olduğu haklar genel olarak Üçüncü Kısım, İkinci Bölüm'de; tazminat talep etme hakkı ise çalışmanın inceleme konusuna esas teşkil etmesinden ötürü diğer haklardan ayrı olarak Üçüncü Kısım, Üçüncü Bölüm'de mercek altına alınmıştır.
Her ne kadar bu çalışmanın asıl amacı, alıcının CISG sisteminde sahip olduğu tazminat talep etme hakkına ilişkin detaylı bir inceleme yapılması olsa da, bu amaca ulaşılması ve alıcının tazminat talep etme hakkının daha iyi anlaşılabilmesi öncelikle CISG'ın düzenleme ve uygulama alanı ve daha sonra satıcının CISG uyarınca üstlendiği yükümlülüklere ve nihayet bu yükümlülüklerin ihlal edilmesi konularına değinilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu çerçevede Birinci Kısım'da CISG'ın düzenleme ve uygulama alanı kaleme alınmıştır. İkinci Kısım'da satıcının yükümlülükleri, Üçüncü Kısım'da ise satıcının yükümlülüklerini ihlal etmesi konuları ele alınmaya çalışılmıştır.
Yukarıda değinildiği üzere CISG, âkit ülkelerin iç hukuklarının parçası haline gelmiş maddi hukuk kuralları içeren bir metindir. Bu bağlamda CISG'ın Türkiye bakımından yürürlüğe girmesi üzerine Antlaşma hükümlerinin Türk hâkimleri tarafından da uygulanması zorunlu hale gelecektir. Ancak çalışmamızın ilgili bölümlerinde aktarıldığı üzere CISG sistemi ve özellikle tazminat sistemi Türk hukukundan farklı temellerde yükselmekte ve önermeler içermektedir. CISG ve Türk hukukunun bu şekilde farklı yaklaşımlar içinde olması ise her iki sistemin karşılaştırılması gerekliliğini ortaya çıkaracaktır. Her ne kadar bu çalışma, anılan sistemlerin tüm yönleriyle karşılaştırılmasını kendisine hedef olarak seçmemiş olsa da, satım sözleşmesinin ihlali halinde alıcının sahip olduğu haklar ve özellikle tazminat talep etme hakkı bakımından CISG ile Türk hukuku arasındaki benzerlikler ve farklılıkların genel hatlarıyla takdim edilmesinde fayda görülmüştür. Çalışmanın Üçüncü Kısım Dördüncü Bölümü bu amaca özgülenmiştir. Ayrıca bu bölümde Türk hâkiminin CISG hükümlerini nasıl uygulayacağı üzerinde durulacaktır.
Giriş bölümünden