Yarım asra yakın bir uygulamacı olarak sürekli vergi kanunlarında yapılan değişiklikleri izlemek zorunda olmanın bilinci içerisinde birçok meslek mensubu gibi, değişik kişi ve kurumlar ile yayınevleri tarafından hazırlanıp piyasaya sunular vergi kanunlarından yararlanma yolunu tercih ettim ve bu metinlerin doğruluğu konusunda en küçük bir endişe duymadım. Ancak son üç yıl içinde gerek Üniversitelerde ve gerekse İSMMMO Akademide YMM sınavları öncesi katıldığım eğitimler sırasında madde metinlerinde rastladığım farklılıklar üzerine 2015 yılı içinde Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesi (http://www.gelirler.gov.tr/) ile Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü internet sitesindeki http://www.mevzuat.gov.tr vergi kanunları esas alınarak 6 farklı birim tarafından basılmış vergi kanunlarını üzerinde yaptığım bire bir madde karşılaştırmalarında aşağıda belirtilen uyumsuzlukların varlığını tespit ettim.
1.Bir kısım madde metinlerinde yürürlükte olan bazı paragraflar atlanmıştır.
2.Bir kısım maddelerde yapılan değişiklikler yerine işlenmemiştir.
3.Madde metni içinde yer alan rakamsal değerlerin yerine kanunların piyasaya verildiği yıl içinde uygulanan ve yeniden değerleme oranlarına göre artırılan tutarlara yer verilmiştir.
4.Bir kısım kanunlarda ki vergi oranlarının Bakanlar Kurulunca belirlenen tutarları madde metni içine kanun değişikliği gibi yazılmıştır.
5. Kanun maddelerinde yapılan değişikliği sağlayan kanun numaralarının ilgili madde metine yanlış yazılmıştır.
6. Yapılan değişiklik nedeniyle yürürlükten kaldırılmış olan bazı hükümler halen madde metni içerisinde muhafaza edilmiştir.
Bu uyumsuzluk ve madde metindeki bir kısım yanlışlıklar ile özellikli olarak her yıl yeniden değerleme oranı dikkate alınarak Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen tutarlar ile Bakanlar Kurulu tarafından uygulanması öngörülen vergi oranlarının madde hükmü gibi ilgili maddesi içine fıkra veya bend şeklinde yazılmış olması beni bu yaptığım çalışmayı sizlerle paylaşmam gerektiği düşüncesine sevk etmiştir. Dolayısıyla öğrencilere ve uygulamacılara öncelikli olarak doğru bir kanun metni sunmak amacıyla başladığım bu çalışmada; kanun maddesi ile ilgili varsa Bakanlar Kurulu Kararlarını ilgili madde metninin altında belirtmek ve 2017 ile 2018 yıllarında uygulanan ve yeniden değerleme oranına göre belirlenen tutarlar da ilgili tebliği sayısı ile birlikte yer vermek suretiyle bu çalışmayı tamamlamış oldum.(SUNUŞTAN)

İÇİNDEKİLER

GELİR VERGİSİ KANUNU

KURUMLAR VERGİSİ KANUNU

KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNU

VERGİ USUL KANUNU

AMME ALACAKLARININ TAHSİL USULÜ HAKKINDA KANUN

VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ KANUNU

DAMGA VERGİSİ KANUNU

HARÇLAR KANUNU

GİDER VERGİLERİ KANUNU

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU

DEĞERLİ KAĞITLAR KANUNU

ŞANS OYUNLARI HASILATINDAN ALINAN VERGİ, FON VE PAYLARIN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN

EMLAK VERGİSİ KANUNU

BELEDİYE GELİRLERİ KANUNU

KATMA DEĞER VERGİSİ MÜKELLEFLERİNİN ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZLARI KULLANMALARI MECBURİYETİ HAKKINDA KANUN

VERGİ KİMLİK NUMARASI KULLANIMININ YAYGINLAŞTIRILMASI VE NOTERLİK KANUNU, İCRA VE İFLAS KANUNU, TAPU KANUNU, KARAYOLLARI TRAFİK KANUNU, ÇEKLE ÖDEMELERİN DÜZENLENMESİ VE ÇEK HAMİLLERİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN, BANKALAR KANUNU,POSTA KANUNU İLE PASAPORT KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN