Eserimiz üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, maddî zarar kavramı ve interresse (menfaat) kavramları incelenmiştir. Bu çerçevede, maddî zarara ve menfaat kavramına ilişkin tanımlar ve bu kavramlara ilişkin doktrindeki yaklaşımlar, tarihsel gelişim süreci içerisinde incelenmiştir. Bunun yanında, gerek maddî zarar kavramı gerekse menfaat kavramının belli başlı türleri üzerinde durulmuştur.

İkinci bölümde, zararın belirlenmesi kavramı açıklanmış ve bu kavram tazminat ve tazminatın belirlenmesi kavramlarıyla karşılaştırılmıştır. Bunun yanında zararın belirlenmesinde nazara alınan esaslar ile tazminatın belirlenmesinde nazara alınan esaslar karşılaştırmalı biçimde ele alınmıştır. Buna ek olarak belli başlı maddî zarar türlerinde zararın nasıl belirlendiği ve zararın belirlenmesinde kullanılan yöntemler açıklanmıştır.

Üçüncü bölümde ise sözleşmeler hukukunda ve haksız fiilde zararın belirlenmesi konusu incelenmiştir. Bu bölümde özellikle alım satım ve mala verilen zarar nazara alınarak maddî zararın belirlenmesinde gösterdikleri özellikler üzerinde durulmuştur. Sözleşmeler hukukunda özellikle borcun ifa edilmemesi, temerrüt, hukukî ve maddî ayıp üzerinde durulmuştur. Haksız fiillerde ise lex Aquilia ile getirilen düzenlemeler incelenmiştir.
(Giriş'ten)